Trijn in de trein

Verslag donateursrit 2020-01-18

Donateursrit met de Hondekop naar Zuid-Limburg

Mooi op tijd staan we (Renée R en ik) op het station van Leeuwarden te wachten op de trein van 6:46 uur richting Rotterdam. Niet dat we het eindpunt willen bereiken, neen in Utrecht stappen we uit, want daar vervolgen we onze reis met de treinstel 766 van Stichting Hondekop.

Op zo’n tijdstip is er natuurlijk nog geen winkeltje of kiosk open, dus knapzak mee en de “ijskoude” macchiato zitten ook in de tas. Na een rustige treinreis arriveren we goed gemutst op het station Utrecht Centraal. De aankondiging van de speciale trein staat al op het bord.

Als donateur van Stichting Hondekop en/of als abonnee van het tijdschrift Railhobby kun je, na inschrijving mee met deze Nieuwjaarsrit. Alle beschikbare kaarten waren verkocht en dat was te merken bij het instappen. Bommetje druk, maar door tactisch opstellen veroverden we een plekje in de restauratiewagen (was ons bij de vorige rit richting Roosendaal goed bevallen).

Treinstel 766
Treinstel 766 behoort tot een grote serie twee en vierdelige treinstellen, materieel ’54 genaamd. Ze werden vanaf 1954 voor de NS gebouwd door de toen nog bestaande Nederlandse fabrieken van spoorwegmaterieel Heemaf, Allan, Beijnes en Werkspoor. Door hun karakteristieke neus kregen deze treinen al snel de bijnaam Hondekop. Treinstel 766 werd in 1960 gebouwd bij Werkspoor in Utrecht. Jarenlang vormde treinstel 766 samen met de andere Hondekoppen de ruggengraat voor de langeafstandsverbindingen van de NS. De treinen reden met name op de Noord – Oost verbindingen (Amsterdam/ Den Haag/ Rotterdam – Groningen/ Leeuwarden/ Enschede) en de dienst Amsterdam-Den Haag-Rotterdam-Vlissingen. Op het laatste traject tot Roosendaal ook gekoppeld met de Benelux Hondekoppen die doorreden naar België. Gedurende vier decennia waren de Hondekoppen beeldbepalend bij het treinvervoer in Nederland. Ze waren door hun comfort en uitstekende rijeigenschappen erg geliefd bij reizigers en personeel. Na jaren van trouwe dienst verdwenen de Hondekoppen begin jaren 90 één voor één naar de sloper.

Het uit dienst gaan van de Hondekoppen was voor enkele liefhebbers aanleiding om een stichting op te richten. Doel was het rijvaardig houden van een vierdelig treinstel. NS was enthousiast over het plan en schonk treinstel 766 aan de stichting. Sindsdien wordt het treinstel gebruikt voor bijzondere ritten en verhuur.

De rit
Er klinkt een fluitje, deuren worden gesloten en om 9:29 uur vertrekken we vanaf spoor 15, om vervolgens via de opstapplaatsen ’s-Hertogenbosch (v. 10.19 uur) en Eindhoven (v.10.54 uur) koers te zetten naar Zuid-Limburg.

Via de stations: Weert (11:11 uur),
Roermond (11:24 uur), en Sittard (11:40 uur) bereiken we om 11:53 uur Maastricht.

Hier hebben we de gelegenheid om foto’s te nemen.

 

 

 

 

 

Om 12:33 uur vervolgen we onze route en bereiken om 12:45 uur het station Valkenburg. Ook hier mogen we de benen strekken.  Het station van Valkenburg werd gebouwd in opdracht van de Aken-Maastrichtsche Spoorweg-Maatschappij, die vanaf 1845 de spoorlijn Aken – Maastricht aanlegde, de eerste internationale treinverbinding van Nederland.

Het station uit 1853 is een rijksmonument en geldt als het oudste nog bestaande station in Nederland. Het is gelegen aan het traject Maastricht – Heerlen, de zgn. Heuvellandlijn.
Tussen april 2007 t/m eind 2016 stopte ook de stoomtrein van de ZLSM hier. Tijdens een weekendje weg in 2015 dit traject nog kunnen meemaken.  Het traject van de miljoenenlijn loopt nu van Schin op Geul naar Kerkrade. Vanaf Simpelveld kun je met de railbus naar Vetschau.

Om 13:15 uur vervolgen we onze treinreis. Het is tijd voor een kop snert of een broodje knak. Het volgende station op de route is Heerlen.  We staan binnen 15 minuten weer in de frisse buitenlucht en verwonderen ons over het moderne stationsgebouw van Heerlen.

Het nieuwe station van Heerlen werd op zaterdag 31 augustus 2019  officieel geopend. Het station is onderdeel van het nieuwe stadsdeel Maankwartier dat deels op een grote plaat boven het spoor is gebouwd.

Het Maankwartier, een kleine stad in een stad, met winkels en cafés, een hotel, kantoren, terrassen en woningen op diverse bouwlagen, én een nieuw station. We hebben jammer genoeg niet genoeg tijd om alles te bekijken, want de Hondekop wacht op niemand.

Om 14:00 uur vertrekken we noordwaarts en via Sittard, Roermond, Weert, Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Geldermalsen  bereiken we ons beginpunt Utrecht Centraal. De mooie reis met de Hondekop zit er op. Een laatste blik op de Hondekop en dan richting spoor 11 voor de trein naar Leeuwarden.

We hebben genoten van deze toch wel lange reis.

Print Friendly, PDF & Email